Top
 

Dobro došli u grad secesije.

Na samom severu Bačke, 10-ak kilometara od granice sa Mađarskom, nalazi se grad koji odiše evropskim šarmom, grad multikulturalnog duha sa neprocenjivim kulturnim nasleđem. Grad mešovitih brakova, grad prelepo ukrašenih fasada, grad ljubavi u kojem će Vas motiv srca pratiti na svakom koraku. Subotica.

Subotica je poznata po svojoj opuštenoj atmosferi – često ćete čuti izraz “samo lagano” (ovde se nigde ne žuri). Uvek će se pronaći vreme za jednu “čašicu razgovora”. Ono po čemu je Subotica još poznata jesu fantastična “vina sa peska” (zbog tla koje pogoduje uzgoju vinove loze), vrhunskoj kuhinji i desertima koji su raj za nepce (sladokusci ne smeju propustiti lud lab i čuvene šomloi galuške).

Ono što vizuelno “oduzima dah” jesu brojne palate građene krajem 19. i početkom 20. veka, kao i nekoliko simbola Subotice – Gradska kuća, Sinagoga, Rajhlova palata, Gradski muzej… Mnogi je nazivaju “biser Severa” a mi Vas pozivamo da se u to i uverite te isti taj biser nanižete na svoju “ogrlicu putovanja”.

Na nešto manje od 8 kilometara od Subotice, nalazi se jezero oko kojeg su brojni veleposednici (koji su svoje velelepne kuće i najamne palate izgradili u Subotici) gradili svoje letnjikovce. Simbol Palića – čuveni Vodotoranj, kao i Ženski strand, Muzički paviljon i Velika terasa – secesijski su objekti koji daju čar samom ambijentu i, svojom lepotom, upotpunjuju doživljaj samog mesta. Stoletni park je prava oaza mira i idealan je za uživanje i odmor. Šetnja najlepšom ulicom – Splitskom alejom i šetnja oko samog jezera upotpuniće doživljaj i učiniti da se osećate ispunjeno.

Dobro došli u Suboticu i na Palić.

Programi obilaska Subotice i Palića