Top
 

Hrvatska

Hrvatska se svojom celom dužinom prostire duž Jadranskog mora. Obala je duga preko 1.700 km, a uz veliki broj ostrva, ta cifra prelazi 6.000 km.

Severno hrvatsko primorje obuhvata poluostrvo Istru i kvarnersko i podvelebitsko primorje sa pripadajućim ostrvima. Najveći grad i regionalno središte je Rijeka, najveća luka u Hrvatskoj. Popularna turistička mesta su Pula, Poreč, Rovinj i Opatija, kao i ostrva Krk, Rab i Mali Lošinj.

Južnim hrvatskim primorjem dominira Dalmacija. Regionalno središte je grad Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj i ujedno najveći na obali. Važni regionalni centri su i Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Šest gradova u Hrvatskoj, ili neki njihovi delovi, nalaze se na UNESCO-vom spisku svetske baštine: Poreč, Zadar, Šibenik, Trogir, Split i Dubrovnik. Gotovo 10% hrvatske teritorije zaštićeno je u okviru jedanaest parkova prirode, osam nacionalnih parkova i dva rezervata. Nacionalni parkovi su: Brioni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak i Severni Velebit, a posebnom lepotom ističu se i ostrva Vis, Hvar, Brač i ostrva Kornatskog arhipelaga.

Cenovnici:

Hvar autobusom

Makarska 9 noćenja 

Tučepi 9 noćenja