Francuska
Francuska (zvanično Republika Francuska) predstavlja veliku industrijsku državu u zapadnoj Evropi. Ona je treća po veličini u Evropi posle Rusije i Ukrajine a četvrta po naseljenosti. Francuskoj pripadaju i 10 prekomorskih mesta, većinom ostataka bivše francuske kolonijalne imperije. Graniči se sa Belgijom i Luksemburgom na severoistoku; Nemačkom, Švajcarskom, Italijom na istoku i Španijom i Andorom na jugozapadu. Na severu je ograničena Engleskim kanalom, i izlazi na tri velika mora: Atlanski okean na zapadu, na Severno more na severu i Sredozemno more na jugoistoku. 
Glavni i najveći grad je Pariz koji sa svojim okruženjem ima preko 10 miliona stanovnika(sam grad ima otprilike 2.125.246.stanovnika).Više puta je pominjan kao najlepši grad Evrope i jedan od najlepših gradova celog sveta. Ovaj grad dominira kao ekonomski, politički, kulturni i turistički centar Francuske. Drugi po veličini je lučki grad Marsej (798.430) koji se nalazi na Mediteranskoj obali. Za njim slede: Lion (445.452) industrijski grad, Tuluz (390.350), Nica (342.738) odmaralište na Francuskoj rivijeri, Nant (270.251), Strazburg (264.115) najvažnija luka u zemlji, Bordo (215.363) takođe lučki grad i svetski poznati vinogradski centar, Monpelje (225.392) i Lil (184.657).

Stanovnika: U Francuskoj živi, po popisu iz 2004. godine, 60.424.213 stanovnika, što je čini četvrtom zemljom u Evropi po naseljenosti ( iza Rusije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva ). Iako velika po površini ( najveća u zapadnoj Evropi ) po evropskim standardima Francuska je veoma proređena sa prosečnom gustinom od 111 osoba po km2. Republika je veoma urbanizovana tako da se gustina menja po velikim metrpolama, npr. u Parizu, gde je i najveća, i iznosi 921 osobu po metru kvadratnom. Tri četvrtine stanovništva živi u gradovima. 
Francuzi spadaju među najzdravije, najbogatije i najučenije ljude na svetu.

Jezik: Francuski jezik,koji je izražen u formi više regionalnih akcenata,govori velika većina stanovništva. Blizu 80.000 ljudi(uglavnom,stanovništvo smešteno na Pirinejima) govori baskijski. Po dijalektu i akcentu lako se može uočiti iz kog dela Francuske dolazi neki njen žitelj; na jugoistoku italijanski dijalekt, na istoku nemački a na severu je bretonski. Na jugu, naročito u Marseju, veliki broj imigranata koristi svoje maternje jezike, naročito arapski i turski. Veliki broj građana zna engleski.Moneta: Francuska je punoravana članica Evropske Unije (EU) i kao takva koristi zajedničku monetu evro (euro), 1 evro 100 centi. Predhodna francuska moneta franak ukinuta je 2002 godine.Većinska religija:Rimokatolička crkva dominira Francuskom. Više od 80 % stanovnika izjašnjavaju se kao rimokatolici iako se mali broj njih drži načela katoličke vere.Nešto više od 5 % populacije sledi islam(drugi su po važnosti i veličini u zemlji), dok oko 2 % pretstavljaju protesanti. Oko 1 % čine Jevreji, a čak 10 % građana izjavljuje da nisu vernici.Klima: Klima u Francuskoj može da se svede na tri tipa: okeanski, kontinentalni i mediteranski. Uopšteno,što se poljoprivrede tiče, klima pogoduje svim kulturama.
Okeanska klima preovladava većim delom zemlje, naročito na severu i zapadu i donosi padavine tokom cele godine koje su uobičajeno laka kišica. Pariz, npr. prima oko 650 mm padavina godišnje, temperatura u januaru iznosi 1-6 a u julu 13-24 stepena. Kontinentalna klima najviše utiče na severoistočni deo zemlje i donosi velike klimatske razlike, tj. veoma hladne zime i izrazito topla leta. Mediteranska klima drži deo regiona na jugu Francuske, zime blage i sa padavinama (mada su padavine obično kratke) i vruća leta bez padavina. Visoko, na Alpima i Pirenejima zime su duge i snežne što je naročito doprinelo razvoju ski-turizma.
  • Val Thorens

  • Les Deux Alpes

  • Tignes