ZAKINTOS:
Zakintos vas zavodi plažama, koje su se posakrivale u razmacima, tako da svakoj morate da se predate posebno, ali vredi. Najbolji način za kretanje ostrvom je da iznajmite auto ili motor. Takođe možete koristiti lokalni prevoz, koji je dobro organizovan ili da iznajmite bicikl ukoliko volite da vozite po brdovitom terenu na velikim temperaturama. Svaki dan možete menjati plaže u okolini koje su stvarno neočekivane i ugledati nepoznati prizor, biti zaslepljeni blještavilom i opijeni misterijom raskošnih pejzaža.
Zaštitni znak ostrva jesu neponovljiva Navagio plaža - Shipwreck, jedinstvene kornjače Caretta Caretta i pećine, spektar plavih nijansi, koje su se namestile na zapadnoj strani ostrva. Celo ostrvo prekriva gusta šuma čempresa, kao i maslinjaka – ne slučajno, stari običaj nalaže da mladići pre ženidbe posade po deset maslina. Legende se tako i dalje pripovedaju…
Laganas je najveće i najdinamičnije mesto na ostrvu, udaljeno od glavnog grada oko 9 kilometara. Sa svojom divnom peščanom plažom, dobrom pozicijom, raznovrsnom restoranskom i ugostiteljskom ponudom i mogućnostima za bavljenje sportovima na vodi, predstavlja idealan izbor za sve koji žele da dožive Zakintos na pravi način.
Ukoliko se nađete na ovom ostrvu, obavezno probajte domaće vino koje meštani prodaju na tezgama kraj puta. Vino sa Zakintosa jedno je od najboljih grčkih vina, a naročito se izdvaja slatko crveno vino, za koje kažu da je najbolje kada se deli sa voljenom osobom. Poseban specijalitet je i ladotiri – feta sir u domaćem maslinovom ulju. Svakako treba probati i poslastice mandolato (nugat sa medom i bademima) i pasteli (sa susamom i medom) po kojima je Zakintos čuven.
Zakintos je ostrvo na kojem ćete želeti da letujete više puta. Sigurno.