Sicilija:
Burna istorija i veličanstveni predeli čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu za idealan odmor. Kada tome dodate jedinstveni ukus vina i slasna tradicionalna jela, poželećete da se Vaš boravak ovde nikada ne završi.Istorija je vrlo bogata, prvobitni stanovnici Sicilije činila su tri plemena: Sikanci koji su došli sa Pirinijeskog poluostvra, Elimi koji su došli sa Egejskog mora i najuticajniji Sikuli koji su došli sa kontinentalnog dela Italije oko 1200. godine pre nove ere, nakon njih Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi ...Tradicionalni uzgoj vinove loze omogućava proizvodnju svetski poznatih vina od koji su najpoznatija Marsala, Moscato di Pantelleria, Nero d'Avola, Etna ...
Palermo
Palermo, peti po veličini grad Italije, glavni grad istoimene pokrajine Sicilije, poznat je kao središte Sicilije i nekadašnje sedište čuvene sicilijanske mafije. Stari deo grada predstavlja turističku znamenitost, posebno kada se uzme u obzir da je sačuvao odlike mnogih nekadašnjih osvajača. Čuvena je gradska katedrala građena u XII veku, Normanska palata, Manastir San Đovani delji Eremiti ...Ako ste ljubitelj filma „Kum“ imate priliku da uživo vidite autentičnu scenografiju. Savoca i Forca d'Agro su sela u kojima su snimane neke scene ovog filmskog klasika. Posetite i čuveni bar „Vitteli“ gde je sedeo Majkl Korleone i gde možete kupiti suvenire.Ne propustite sicilijanska vina, čuvene kanole - najpoznatiju lokalnu poslasticu pravljenu od sira „rikota“.
Terasini
Terasini je primorsko mestašce locirano između Palerma i mesta Trapani. Nalazi se u zalivu Catellmare, 24 km zapadno od Palerma do kojeg se stiže lokalnim autobusima. Obeležje grada je centralni Trg i katedrala koji uveče poprimaju drugačiji oblik i predstavljaju centar noćnog života.
Cinisi
Cinisi je malo letovalište, 35 km severo-zapadno od Palerma. Karakterišu ga čisto more i maslinjaci u okolini, ali je poznato i kao mesto u kojem je svoju inspiraciju nalazio italijanski pesnik Đovani Meli.
Isola Delle Femmine
Isola Delle Femmine, mestašce sa jednom od najlepših plaža na severnoj obali Sicilije, udaljeno je od Palerma oko 15 km i jedno je od letovališta koje se preporučuje za miran odmor.
Casteldaccia
Casteldaccia se nalazi 20 km jugoistočno od Palerma i oko 45 km od aerodroma Dobilo je naziv po srednjovekovnom zamku Castel d'Accia. Poznato je i po vinariji „Vini Corvo“ ali i po brojnim kafeima, restoranima i dugim plažama. Nedaleko je i Santa Flavia, još jedno u nizu mesta koje se preporučuje ljubiteljima kristalno čistog mora, stenovitih plaža i ronjenja.
Mondello
Mondello, nekada ribarsko naselje, danas fascinantno primorsko mestašce, nalazi se na samo 10 km zapadno od Palerma. Prednost ovog mesta je klima i fizičko geografski položaj. Nalazi se u malom zalivu okružen planinama Monte Gallo i Monte Pelegrino i uvršten je u najlepše plaže Sicilije.
Trabia
Trabia, tipično ribarsko mestašce, smešteno je na pola puta od Palerma do Ćefalua, sa kojima je dobro povezano lokalnim vozom.
Ćefalu i Campofelice di Roccella
Ćefalu i obiližnji Campofelice di Roccella koji je nadomak Ćefalua, tipičnog sicilijanskog gradića, sa svojim dugim peščanim plažama u blizini Palerma (70 km) predstavljaju biser Mediterana. Nalaze se na samom severu Sicilije, istočno od Palerma. Peščana plaža, uske ulice, restorani, vinarije su samo deo onoga što Ćefalu može da ponudi.
Italijani kažu, „kada vidite Siciliju, otkrili ste ceo svet“. Proverite da li su u pravu!