Limnos, Grčka:
Limnos ili Lemnos je vulkansko ostrvo u severnom delu Egejskog mora, smešteno na pola puta između poluostrva Halkidiki i turske obale.
Zauzima površinu od 477 km
2 na kojoj živi oko 17 000 stanovnika. Pretpostavlja se da je ostrvo prvobitno bilo naseljeno Tračanima kada su ga 800. god. p.n.e. osvojili Grci. Tokom dalje istorije ostrvo je bilo pokoravano od strane Persijanaca, Rimljana, Venecijanaca i Turaka, da bi konačno, nakon balkanskih ratova 1912.god. bilo oslobođeno i pripojeno Grčkoj.
Ostrvo je poznato i u grčkoj mitologiji. Prema njoj, Limnos je pripadao Hefesu - bogu vatre koji je tu imao svoju kovačnicu i koji je poznat po tome da je nakon pada sa Olimpa ostao hrom. Drugi mit govori o takozvanom „Lemoskom zločinu“ kada su žene sa ostrva pobile sve muške članove zajednice, kako bi samostalno zavladale istim. Kada su uvidele da im nedostaju muškarci zbog potomstva, pokušale su da zavedu Argonaute na njihovom putu u potrazi za zlatnim runom. Namera im nije uspela, jer su Argonauti nakon dugotrajnog Herkulovog nagovaranja, nastavili plovidbu.
Limnos krase zaklonjeni zalivi, dugačke plaže i panorama vulkanskih stena ukrašena malim brdima i tradicionalnim selima sa živopisnim kamenim kućicama. Ostrvo obiluje voćnjacima od kojih stanovništvo pravi lokalne proizvode visokog kvaliteta i jedinstvenih ukusa , kao što je čuveno vino „Muskat sa Lemnosa“. Takođe, jedan od specijaliteta sa Limnosa su: kalithaki (mala korpa), vrsta belog sira koji se suši u prirodi u malim pletenim korpicama i melichloro (u prevodu - mekani sir boje meda). Ukusan med od majčine dušice i sveža jela od ribe su jedan od najvećih poklona prirode na Limnosu. Jedna od tajni ostrva Limnos je i „Ammothines“ pustinja, jedina pustinja u Evropi.
Glavno i najveće mesto na ostrvu je Mirina (do 1950.god. zvano Kastron) u kojem danas živi oko 5.000 stanovnika. Mirinu krasi tradicionalan izgled, popločane ulice, stare kamene palate, promenada uz more sa mnogobrojnim tavernama, kao i impresivni zamak iz Vizantijskog perioda, smešten na malom poluostrvu odakle se pruža izuzetan pogled na ceo grad.
Jedno od najlepših mesta na Limnosu je Plati, udaljeno 2 km južno od Mirine. Smešteno je na padini iznad duge peščane plaže i kristalno čistog mora, a poznato je po velikom izboru sportova i zabave na vodi, kao I brojnim restoranim sa u kojima se služe lokalni specijaliteti.
Agios Ioanis je malo ribarsko mesto, udaljeno 6 km od Mirine. Smešteno je na obrocima planine Sveti Atanasije, a poznato je po širokoj peščano – šljunkovitoj plaži i uzgoju smokvi i badema.