* KURENTOVANJE 2019. *:
Čuveno „kurentovanje“, koje traje jedanaest dana, svake godine poseti više od 100.000 ljudi. U glavnoj karnevalskoj povorci učestvuje više od 2.000 maski i više od 600 kurenta koji su najprepoznatljiviji ptujski karnevalski likovi. Danas je Ptuj najpoznatiji slovenački karnevalski grad. 

PTUJ: Ptuj je najstariji slovenački grad smešten u severoistočnoj Sloveniji, proteže se od vinorodnih Slovenskih gorica, pa duž doline reke Drave. Začetak je, danas istorijsko jezgro grada, na bregu iznad reke, sa koga se lako nadzirala okolna ravnica. Ptuj s okolinom već odavno je na glasu po ukusnim jelima i odličnom vinu. Zlatnu lozu godište 1917, najstarije slovenačko vino, čuvaju u Ptujskoj kleti gde možete da se upoznate s više od sedam vekova starom tradicijom vinarstva. 

GRAC: Grac je drugi najveći grad u Austriji. Leži na reci Muri. Većina zgrada koje i danas postoje i koje su važne znamenitosti u Gracu, nastale su u italijanskom arhitektonskom stilu, uključujući i zamak Egenberg. Kao rezultat toga što se na tako malom prostoru nalazi toliko važnih građevina, Grac je danas važan kulturni centar i nalazi se na UNESCO-ovoj listi svetske baštine od 1999. godine.