Turska
Turska je evroazijska zemlja sa oko 80 miliona stanovnika. Posle raspada viševekovnog Osmanskog carstva, godine 1923. proglašena je republika pod vođstvom Kemala Ataturka, njenog prvog predsednika. Najveći grad, Istanbul, broji oko 12 miliona stanovnika. Prestonica Ankara je drugi grad po veličini. Značajni centri i gradovi su još Izmir, Antalija, Bursa...
Brojni hramovi, spomenici, crkve, džamije, sinagoge, grobnice, tvrđave, zidine i palate, tragovi su prisustva brojnih civilizacija, kultura, religija, naroda i vojnih formacija na ovim prostorima kroz vreme.

Vremenska zona: +1 GMTStanovnika: Po proceni iz 2004. godine u Turskoj živi 68.893.918 stanovnika sa prosečnom gustinom naseljenosti od 89 osoba po km2. Oko 66 % žitelja živi u gradovima. Najveći broj stanovnika živi u Istanbulu i u priobalnim delovima zemlje.Jezik: Zvanični jezik republike je turski, koji tokom 1928. godine usvaja latinično pismo umesto arapskog. Kurdski i arapski koriste se u nekim delovima zemlje, a oko 15 % stanovnika koristi ih kao svoje primarne, prve (maternje) jezike. 
Moneta: Zvanična monetarna jedinica Republike Turske je turska lira. 1 lira 100 kurus-a.Većinska religija: Najveći deo zemlje čine muslimani sa oko 97 % od ukupnog broja stanovnika. Ateisti predstavljaju oko 2 %, dok druge religije zajedno broje samo 1 % od ukupnog broja građana.Klima: Mediteranska i egejska obala Turske ima subtropsku klimu sličnu onoj u Grčkoj ili severnoj Italiji. Leta su duga i topla a zime blage. Istanbul, lociran na Bosforu, uživa prosečne godišnje temperature od 3 do 7°C tokom januara, i od 19 do 28°C tokom jula. Prosek godišnjih padavina je oko 700 mm uključujući oktobar i mart kao najvlažnije mesece. Centralni deo zemlje uživa kontinetalnu klimu sa toplijim letima i hladnijim zimama u odnosu na pribalne delove. Ankara, koja se nalazi u ovom delu republike, ima posečne godišnje temperature od oko -3 do 4°C tokom januara, i od 15 do 30°C tokom jula. Prosečne godišnje padavine dostignu i do 410 mm. 
Na istočnim visoravnima zemlje zime traju duže, dok se na jugoistoku Antalije beleže najtoplija leta, oko 30°C u proseku tokom jula i avgusta. 
Raskošne prirodne lepote uz bogato kulturno nasleđe i brojne vredne arheološke lokalitete, svrstali su ovu zemlju u svetsku turističku velesilu.
  • Bodrum

  • Marmaris

  • Kušadasi

  • Alanja

  • Belek

  • Kemer

  • Side

  • Fetije

  • Didim